Apple's tweede stok in het hoenderhok komt er aan

De update van Apple’s besturingssysteem zal de gebruikers vragen of ze getracked mogen worden. Zeer duidelijk en zeer expliciet. Gezien de heersende aversie en het stijgende bewustzijn rond cookies, ads etc zal hoogstwaarschijnlijk een groot deel niet getracked willen worden. Vrije keuze, daar kan je maar achter staan. Toch heeft dit als adverteerder een aantal indringende gevolgen. 

Alles wat nieuw is, komt eerst terecht in een soort niemandsland. Een far west waar je kan doen, wat je maar wil. Eens technologie breder ingang vindt, komen er regels.  Als consument moeten we verheugd zijn, als adverteerder en marketeer zijn we wat geambeteerd. Laat ons eerlijk zijn. Nu kan je weliswaar nog wat aanpassingen doorvoeren, al zal de impact van iOS14 ontegensprekelijk zijn sporen nalaten. 

Dit privacy-initiatief komt er dus niet op aandringen van Europa of één of ander instituut. iOS14 is een besturingssysteem van Apple. Zij trekken dit initiatief. En dat betekent dus dat het uitgerold wordt naar miljoenen gebruikers. Vraag is of zij dit doen voor het hogere goed van de privacy of (app-)ontwikkelaars willen stuwen richting ander verdienmodel. Dit terzijde.

Clash of the big boys

Hoge bomen vangen veel wind, dus wie zal het eerst de effecten voelen? Facebook en Instagram. Een deel van de data waarop hun systeem draait, wordt afgesneden. Met als gevolg: moeilijker om te adverteren, moeilijker om resultaat te meten, moeilijker om de meerwaarde van Facebook Ads en Instagram Ads aan te tonen. Potentieel verlies van adverteerders enzovoort.  

De uitrol staat gepland voor de late lente van 2021. Maar een exacte datum is nergens bekend. Feit is: het komt er aan! Op de site van Apple zie je al een duidelijk screenshot. Zo zal de popup getoond worden. En zoals je zelf ook wel merkt: weinigen zullen geneigd zijn om op ‘Allow Tracking’ te klikken. 

Moeilijker om doelgericht te adverteren

Wie niet gevolgd wil worden, laat een kleinere digitale voetafdruk achter. Dat betekent dat we minder weten over deze persoon. In grote getale betekent dit dat doelgroepen minder eenvoudig samen te stellen zijn. 

Minder specificaties

Letterlijk zegt Facebook: voor app- en websiteconversies worden weergave- en actiespecificaties, zoals leeftijd, geslacht, regio en plaatsing niet ondersteund. Dat wordt afwachten, hoe daarmee omgesprongen kan worden. 

Custom en Lookalike Audience zullen minder krachtig worden

Lookalike Audiences waren op heden superkrachtig. Je gaf of liet Facebook data verzamelen over een doelgroep. En adverteerde bovenaan je funnel op de doelgroep die precies leek op je converterende bezoekers. 

Beperkte conversiegebeurtenissen instellen

Nu zal je maar 8 conversiegebeurtenissen kunnen instellen. Je zal gevraagd worden om deze te prioritiseren. En enkel de meest belangrijke conversiegebeurtenis zal aangetekend worden. Dus het kan zijn dat de gebruiker er vier voltooide, maar Facebook zal enkel rapporteren op de conversiegebeurtenis die het hoogst op je lijstje staat. 

Beperkte attributiemodellen

Attributie is de toekenning van een actie aan een kanaal of een campagne. Nu zal Facebook zich gaan beperken tot 4 types toeschrijvingen:

  • 1 dag voor klikken
  • 7 dagen voor klikken (standaard na implementatie van de Apple-prompt)
  • 1 dag voor klikken en 1 dag voor weergaven
  • 7 dagen voor klikken en 1 dag voor weergaven (aanvankelijke standaard)

Wat uiteraard een grote invloed zal hebben de gerapporteerde resultaten.

Tragere rapportering

Gegevens die binnen komen, kunnen een vertraging oplopen tot 3 dagen. Beetje zoals er een schip dwars zou liggen in het Suez-kanaal. Maar dan anders. Letterlijk valt er te lezen: “Webconversiegebeurtenissen worden gerapporteerd op basis van de tijd waarop de conversies plaatsvinden en niet op basis van de tijd van de gekoppelde advertentieweergaven.”

Wat moet je doen?

1

Domeinverificiatie

Zorg er voor dat jouw domein geverifieerd is door Facebook. Dat kan je doen door een klein stukje tekst toe te voegen aan je DNS. 

Simpel gezegd: het is een stukje code dat enkel Facebook kent. Ditzelfde stukje code wordt op een plek in je site gezet, waar enkel de webbouwer aankan. Daardoor kan Facebook besluiten dat die domein écht wel eigendom moet zijn van de adverteerder. 

  1. Ga naar: business.facebook.com. 
  2. In de linkerkolom navigeer je naar ‘Merkveiligheid’ en daaronder ‘Domeinen’. 
  3. Voeg nu je domein toe. 
  4. Je krijgt drie opties. 
  5. Kies bijvoorbeeld voor de eerste optie en bezorg dit lijntje (zonder opmaak, liefst in een kladblokdocument) aan je webbouwer. 
     

2

Toegang tot Event Manager

Eens je domein geverifieerd is, zal je op dezelfde plaats een groen bolletje zien. Dit betekent dat alles in orde is. Nu kan je partners (bijvoorbeeld je digitaal bureau) gaan toevoegen aan het domein. Op die manier kunnen zij zaken gaan configureren die van belang zijn voor het adverteren.

3

8 conversiegebeurtenissen bepalen per domein

Je kan slechts 8 conversiegebeurtenissen gaan bepalen in het Gebeurtenisbeheer van Facebook. Je kan dat doen op basis van de Facebook Pixel of op basis van een aangepaste conversie. 

Belangrijk: je moet ze ook een prioriteit meegeven. De hoogste conversiegebeurtenis in de lijst, is de belangrijkste. De laagste conversiegebeurtenis is de minst belangrijke. 

Extra: Facebook Conversion API (CAPI)

Terwijl een Facebook-pixel online activiteit verzendt via de webbrowsers die je klanten gebruiken wanneer ze je website bezoeken, kun je via de Conversions API activiteit rechtstreeks via je server verzenden. Dit geeft je meer controle over het type activiteit dat je online en offline kunt meten.


Qua opzet, is dit de zwaardere pâté. Maar het biedt wel wat voordelen:

  • correcte(re) data
  • minder afhankelijk
  • sneller
     

Zal het nu allemaal zo erg zijn?

Vast niet. Maar erg genoeg om je kop niet in het zand te steken en hopen dat het voorbij zal waaien. Data is nooit helemaal perfect geweest. We wisten nooit exact wie achter het scherm zat. We kregen geaggregeerde data binnen. Dat zal nu nog het geval zijn, alleen vermoedelijk van wat mindere kwaliteit. Bovendien is het zo dat Facebook campagnes niet zo duidelijk zullen kunnen optimaliseren op bepaalde data.

We hebben natuurlijk nog altijd Google Analytics. Daarin zien we wél nog steeds welke acties zijn gebeurd, in wat voor een tijdsframe etc. 

Nog niet klaar voor iOS14?

Boek een adviesgesprek met Kristof

Wij delen graag
wat wij weten