Buyer persona’s: een introductie

Geniale Gino. Kooplustige Conny. Marketing Manager Mark. Buyer persona’s zijn geen figuren uit Suske & Wiske. Allesbehalve. Weet jij wie jouw buyer persona’s zijn? En besef je wat je al dan niet over hen weet?

Buyer persona’s zijn fictieve verpersoonlijkingen van jouw ideale klanten. Persona’s helpen iedereen - zowel in de marketing, sales als in support - om ons te verplaatsen in de ideale klant. Door er een gezicht, karaktertrekken en emoties op te kleven, halen we ons de ideale klant makkelijker voor de geest. Een beter begrip van jouw klant is essentieel voor jouw volledige bedrijfsproces.

Wat voor inhoud boeit hen? Wat voor product interesseert hen en waarom? Wat betekent ‘goede service’ concreet? Hoe kunnen we hen beter servicen en dus langer als ‘onze’ klant beschouwen?

Dus: ja, buyer persona’s zijn belangrijk voor jouw bedrijf! Maar hoe maak je nu die fictieve ideale klant?

Waarom buyer persona’s zo belangrijk zijn voor ondernemingen

Buyer Persona’s helpen jou om je klanten (en toekomstige klanten) beter te begrijpen. Dit maakt het voor jou makkelijker om hen blogberichten, Facebook advertenties, producten en diensten aan te bieden die perfect afgestemd zijn op hun behoeften. De Buyer Persona is het hart van Hubspot en inbound marketing in het algemeen.

Je weet misschien wel dat jouw klanten kleine zelfstandigen zijn. Maar ken je ook hun specifieke behoeftes en interesses? Wat is de achtergrond van zo’n typische klant? Om een volledig inzicht te krijgen in wat die klant aanspreekt, is het van cruciaal belang om gedetailleerde persona’s te ontwikkelen.

 

Sterke Buyer Persona’s komen voort uit marktonderzoek en door inzichten die je kan halen uit jouw klantenbestand. Een bedrijf kan één, twee of meerdere Buyer Persona’s hebben. Probeer je wel enigszins te beperken.

Hoe maak je een buyer persona?

Als je antwoorden wil krijgen, moet je vragen stellen. Zo simpel is het! Er zijn verschillende soorten vragen die je kan stellen om een volledig profiel samen te stellen. De volgende vragen zijn opgedeeld in categorieën, maar je kan er natuurlijk altijd nog zelf mee aan de slag.

Rol

Wat doe je als job? Wat is je functietitel?
Hoe ziet een typische (werk)dag eruit?
Welke talenten heb je nodig in jouw job?
Aan wie rapporteer je? Wie rapporteer aan jou?

Bedrijf

In welke industrie is je bedrijf actief?
Hoe groot is het bedrijf waar je voor werkt?

Doelen

Wanneer ben je succesvol?
Waar ben je verantwoordelijk voor?

Uitdagingen

Wat zijn je grootste uitdagingen?

Inspiratie

Hoe blijf je op de hoogte?
Welke publicaties of blogs lees je?
In welke verenigingen ben je actief?
Op welke social media ben je actief?

Persoonlijke achtergrond

Hoe ziet je gezinssituatie er uit?
Hoe oud ben je?
Welke studies heb je gedaan?
Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

(Ver)koopachtergrond

Hoe koop je de meeste zaken? Online, in de shop,…?
Gebruik je internet om je te informeren over een aankoop?
Beschrijf eens een recente aankoop…

Buyer persona:
the next step

Nu je een aantal personen hebt ondervraagd, heb je een hoop ruwe gegevens over je potentiële en huidige klanten. Wat doe je hier nu mee? Hoe destilleer je dit alles tot begrijpbare informatie?


De volgende stap is het zoeken naar patronen en overeenkomsten. Uit de antwoorden kan je altijd wel een rode draad filteren. Daar haal je minstens één primaire persona uit.


Nu moet je de persona nog tot leven wekken. Kleef er een gezicht op. Dat kan je door middel van This Person Does Not Exist. Een databank vol fictieve computergezichten. Maar door dit gezicht komt jouw persona tot leven. Verzin er een verhaal rond. Maar de échte behoeften, doelen, uitdagingen en angsten, die blijven bestaan. En die gedeelde aspecten, daar kan je nu rond werken.

Benieuwd wat je kan doen met Buyer persona’s?

Boek een adviesgesprek met Kristof

Wij delen graag
wat wij weten