Wat is de buyer journey?

De buyer journey of de klantenreis is de weg die een (toekomstige) klant aflegt vanaf het eerste contact met jouw bedrijf tot de aankoop. Voor bedrijven is deze klantenreis van grote waarde.

Elke buyer persona of fictieve type klant legt grosso modo een gelijkaardige reis af. Dat stelt bedrijven in staat om in te spelen op de behoefte aan informatie. De juiste boodschap, op het juiste moment, bij de juiste persoon. Een essentieel onderdeel van inbound marketing.

Buyer journey:
de drie duidelijke fases

Beeld je even je laatste aankopen in. Denk nu even na of je online kanalen gebruikte in je beslissingsproces. Misschien zocht je allereerst op je probleem of uitdaging. Eventueel vergelijk je twee mogelijke oplossingen. Of ging je op zoek naar elementen die je keuze bekrachtigen of ontkrachten. Een potentiële klant doorloopt in een aankoopproces drie hoofdfases: awareness, consideration en decision.

1. Awareness

Dit is de eerste stap. De consument ondervindt een probleem en hoopt een oplossing te vinden. Wat die oplossing zal zijn, daar heeft hij/zij nog het raden naar. Dit is de start van een buyer journey. In deze fase gevonden worden kan al behoorlijk cruciaal zijn. Duik je hier niet op in de klantenreis, dan ligt het pas open voor je concurrenten.
 

2. Consideration

In deze fase, dankzij de goede informatie die voorhanden was, is er een duidelijke probleemstelling. Nu kan erg gericht gezocht worden naar een oplossing en eventuele alternatieven. In deze overwegingsfase is het belangrijk om aan boord te zijn en te blijven bij je potentiële klant. 

3. Decision

Het moment van de waarheid. Probleem: check. Oplossing: check. Maar wie van de aanbieders mag het product of service leveren. In deze fase neemt de consument of het bedrijf een beslissing.

Pluk de vruchten van een onderbouwde buyer journey

Scoren doe je niet bij de aftrap. Je bouwt op. Zolang het nodig is. Daar bewijst een goede buyer journey in combinatie met de buyer persona zijn nut. Biedt het juiste blogbericht, de juiste white paper of een uiterst relevante checklist aan, net op het moment dat de potentiële klant het wenst. Net wanneer het nuttig uitkomt. 
Je helpt de bezoeker niet alleen. Het leert je ook wat bij over die potentiële klant. Je detecteert de fase waarin hij/zij zit én de behoefte die er klaarblijkelijk is. Een uitstekend fundament voor verdere marketing- of salesacties.
 

Buyer journey van jouw klanten in kaart brengen?

Boek een adviesgesprek met Kristof

Wij delen graag
wat wij weten